Ιστορία

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα.

Η Πάτρα κατοικείται για πρώτη φορά την 3η χιλιετία π.χ. και έχει μια πρώτη ακμή την Μυκηναϊκή περίοδο ( 1580-1100 π.χ.). Κατά τις γραπτές πηγές η Πάτρα ιδρύθηκε στην Αρόη στη θέση του σημερινού μεσαιωνικού κάστρου από τον Σπαρτιάτη Πατρέα επειδή δεν ήθελε να υποστεί τις συνέπειες της κατάκτησης της πόλης του από τους Δωριείς. Ηρθε επικεφαλής αποίκων και κατάφερε να διώξει τους 'Ιωνες κατοίκους. Μεγάλωσε και οχύρωσε την πόλη, κατάφερε ακόμη να κάνει την πολιτική συνένωση επτά Προϊστορικών αγροτικών συνοικισμών και της έδωσε το όνομά του.

Το 280 π.χ. πρωτοστΡωμαιϊκή γέφρυραατεί στη δημιουργία της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ένωσης τεσσάρων αρχικά και τελικά δέκα αχαϊκών πόλεων που αποδέχονται κοινούς νόμους, δικαστήριο, νόμισμα και ετήσια συνέλευση των πολιτών τους, από την οποία εκλέγεται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία! Η Συμπολιτεία αναδεικνύεται σε μεγάλη δύναμη τα επόμενα χρόνια κι είναι αυτή που θα υπερασπισθεί, χωρίς επιτυχία, την ελληνική ανεξαρτησία απέναντι στη Ρώμη, στη μάχη της Κορίνθου το 146 π.χ
Οι ρωμαίοι αυτοκράτορες Τιβέριος, Νέρων και Αδριανός αλλά και άλλοι έδωσαν κατά καιρούς προνόμια στην Πάτρα, η οποία γρήγορα μεταβλήθηκε σε λαμπρή και πασίγνωστη πόλη

Η παρουσία και η δραστηριότητα του Αποστόλου Ανδρέα στην πόλη κατά την εποχή του Νέρωνα της δίνει ένα καινούργιο χαρακτήρα. Τη μεταβάλλει σε πεδίο σύγκρουσης θρησκευτικών θεμάτων μέχρι την τελική επικράτηση του Χριστιανισμού.

Στα 807 η πόλη πολιορκήθηκε από τους Σλάβους, και αργότερα έπεσε στα χέρια των Ενετών, Φράγκων και στο τέλος υποτάχθηκε στους Τούρκους.


Το 1821 επαναστάτησε εναντίον των Τούρκων που την κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά, αλλά κατάφερε ν' απελευθερωθεί το 1828.

Το 1829 ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας επιλέγει την πόλη να αναπτυχθεί ως λιμάνι προς την Ευρώπη και οι εξαγωγές, κυρίως της σταφίδας, της επιφυλάσσουν μια εντυπωσιακή ανάπτυξη. Αναθέτει στον φίλο του αρχιτέκτονα Σταμάτιο Βούλγαρη την εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου που προέβλεπε τη διάνοιξη κάθετων και οριζόντιων δρόμων, μεγάλων πλατειών, καθώς και την επέκταση της πόλης έως την παραλία.
Το Καρναβάλι εξελίσεται από το 1870Το Καρναβάλι της Πάτρας, εξελίσσεται από το 1870, που καθιερώνεται η παρέλαση και κατασκευή των πρώτων αρμάτων. Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο αστικό Καρναβάλι, απόρροια της επτανησιακής και ευρωπαϊκής παιδείας, που επηρέασε την κουλτούρα των Πατρινών.

Το 1887 η Πάτρα συνδέεται σιδηροδρομικώς με τον Πειραιά και από το 1890 με τον Πύργο.

Το 1902 η Πάτρα είναι η πρώτη πόλη που αποκτάει τραμ στην Ελλάδα, τό οποίο όμως σταματάει την λειτουργία του το 1917.

Το 1922 οι πρόσφυγες από τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι Έλληνες του Πόντου φθάνουν στην Πάτρα, ενώ αργότερα οι εσωτερικοί μετανάστες της μεταπολεμικής εποχής και οι Κύπριοι πρόσφυγες της μαρτυρικής Μεγαλονήσου συμπληρώνουν, με το τέλος του 20ου αί., την πληθυσμιακή διαστρωμάτωση διαμορφώνοντας το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης με την άναρχη δόμηση.


Το 1964 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με έμφαση στις θετικές επιστήμες και το 1988 άρχισε να λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο , ως το δεύτερο σε σημασία έργο για την πόλη.

Άποψη του λιμανιού το δειλινόΤο 1983 ιδρύθηκε το Τ.Ε.Ι. Πάτρας, με κατεύθυνση την εφαρμοσμένη Έρευνα και Τεχνολογία.

Σήμερα πλέον η Πάτρα λειτουργεί ως διαμετακομιστικό και πολιτιστικό κέντρο με σήμα κατατεθέν την μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμα μήκους 2250 μ που παραδόθηκε στην κυκλοφορία το 2004.

Eχει πληθυσμό168.530 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος Δήμος στην Ελλάδα (μετά την Αθήνα,Θεσσαλονίκη και Πειραιά) ενώ είναι η έδρα του Δήμου Πατρέων, ο οποίος όπως προέκυψε από το Πρόγραμμα Καλλικράτης έχει πληθυσμό 202.757 κατοίκους και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Πηγές

Πρόσθετες Πληροφορίες